Van prepress manager naar service coördinator: de carrièreswitch van Jeroen

24 januari 2023

Wat doe je als je na jaren in de grafische sector plotseling je baan verliest? Jeroen Schenke (57) vond met hulp van C3 werkt! een technische baan in een andere branche. “Mijn nieuwe baan levert me veel meer voldoening op.”

“Ik heb vanaf mijn 22e in de grafische sector gewerkt. In de beginjaren als dtp’er, later als ordermanager, nabewerker, vormgever en uiteindelijk als afdelingshoofd prepress. Na vijftien jaar in die laatste rol viel onverwachts het doek. Bij het bedrijf waar ik werkte werd de hele afdeling prepress opgeheven. Mijn wereld stond op zijn kop. Ik heb een huis, een gezin. Het enige wat ik kon denken was: hoe moet het nu verder?”

Sceptisch

“Als onderdeel van de afvloeiingsregeling kreeg ik een begeleidingstraject door C3 werkt! aangeboden. In eerste instantie was ik sceptisch. Dat heb ik niet nodig, dacht ik. Dat had ook te maken met het feit dat ik moest verwerken dat ik mijn baan kwijt was. Het duurde even voor ik dat een plek had gegeven. Gelukkig was die tijd er.”

Van domper naar kans

“Uiteindelijk ben ik toch gaan praten met de loopbaanadviseur van C3 werkt! Want ik ben pas 57 en ik mag dus nog 10 jaar werken. Langzaam begon ik mijn ontslag ook als een kans te zien. Een kans om iets totaal anders te gaan doen. Maar wat dan? En hoe pak je dat aan? Ik kan je vertellen: het is heel fijn als iemand van buiten daarover meedenkt.”

Persoonlijke gesprekken

“De gesprekken met Petra, mijn loopbaanadviseur, waren persoonlijk én pittig. Ze houdt je een spiegel voor en haalt in korte tijd de onderste steen boven. Wie je bent, waar je nog van droomt, wat je juist niet wilt. Allemaal dingen die diep van binnen zitten, maar waar je zelden over nadenkt. Die gesprekken dwongen me om dat wel te doen en ook keuzes te maken.”

Lijstje met baanwensen

“Samen schreven we op wat ik zocht in een nieuwe baan. Ik had al twee reorganisaties in de grafische industrie meegemaakt, dat wilde ik niet nog een keer. Zekerheid stond dus hoog op dat lijstje. Ik werd me door de gesprekken met Petra bewust dat ik altijd energie krijg van technische dingen, dus dat werd de hoek waarin ik ging zoeken.”

Kijken wat je niet wilt

“Wat ook helpt is om te kijken wat je niet wilt. Drie uur per dag reizen voor een baan bijvoorbeeld. Ik bakende dus een regio af waarin ik ging zoeken. Verder ben ik al 57, dus heeft het niet zo veel zin om eerst nog vier jaar te leren. Nog los van het feit dat het voor mijn thuissituatie ook een must was dat er gewoon salaris binnen kwam.”

Niet de makkelijkste weg

“Daar zit wel een spanningsveld. Je bent geneigd om te gaan voor veiligheid. Ik denk dat ik zonder begeleiding niet zo snel gezocht zou hebben naar een baan buiten de grafische industrie. Zelf kies je toch snel voor de makkelijkste weg. Dat is ook wat familie en vrienden adviseren, wat ik overigens volstrekt begrijp. Niemand die zegt: spring maar in het diepe.”

Aan de slag bij het KNMI

“Dat heb ik wel gedaan. Ik werk nu als service coördinator bij het KNMI. De afdeling waar ik deel van uitmaak is verantwoordelijk voor alle sensoren van het KNMI in Nederland, op de Noordzee en op de BES-eilanden. Die sensoren zijn er niet alleen om het weer te voorspellen. Waardes van bijvoorbeeld wolklagen en windsnelheid worden ook gebruikt door de luchtverkeersleiders van alle vliegvelden.”

Werk dat voldoening geeft

“Samen met vier collega’s monitor ik de sensoren en stuur ik de monteurs aan die het onderhoud uitvoeren en storingen oplossen. Dat bevalt super. Het werk is veelzijdig en ik word weer uitgedaagd. In mijn vorige baan had ik dat niet meer. Het team was leuk en ik had het nog jaren kunnen doen, maar dat was eigenlijk jammer geweest. Want dit levert me zoveel meer voldoening op. In die zin was de reorganisatie eigenlijk het zetje dat ik nodig had.”

Tips voor het sollicitatieproces

“Dat ik de baan heb gekregen, is mede te danken aan de ondersteuning van C3 werkt! Petra was mijn sparringpartner in het sollicitatieproces. Ze gaf me tips over het schrijven van een goede motivatiebrief, leerde me om de telefoon te pakken om meer informatie over een vacature te vragen. Wat houdt het werk in, hoe ziet de afdeling eruit, welke persoon zoeken ze? Je ontdekt zo niet alleen of de functie bij je past, maar kunt ook veel gerichter reageren op de vacature. De eerste keer dat ik belde, klopte mijn hart in mijn keel. Maar als je eenmaal die drempel over bent, gaat het steeds makkelijker.”

Begeleiding op maat

“Mocht je in hetzelfde schuitje zitten of komen te zitten? Dan zou ik je zeker aanraden om een traject met C3 werkt! aan te gaan. Het heeft mij geholpen om werk te vinden waar ik weer gelukkig van word. De begeleiding is op maat, merkte ik uit de verhalen van mijn oud-collega’s. Ze hadden dezelfde loopbaanadviseur, maar een andere aanpak. Je wordt dus echt geholpen op een manier die bij jou past.”

C3 werkt! is te bereiken via [email protected] of (0318) 53 91 39.

Terug naar overzicht